Drukuj

Każdy, kto zaczyna myśleć nad przejściem na dietę niskowęglowodanową zadaje sobie i innym jedno podstawowe pytanie: ”Czy już nigdy nie będę mógł jeść słodyczy i ciastek?" Nie oszukujmy się, lubimy słodkie rzeczy, a gro z nas nie wyobraża sobie popołudniowej kawy z małym co nieco:). Właśnie dla tych osób przygotowaliśmy coś specjalnego, coś, co zadowoli każdego fana czekolady...
Te Brownie znaleźliśmy specjalnie dla Ciebie w jednej z książek, które przyszły kilka tygodni temu do naszej kuchni prosto zza kanału La Manche. W wielkiej Brytanii gdzie kuchnia niskowęglowodanowa również dopiero raczkuje okazały się wielkim hitem i dostają bardzo dobre recenzje.
Teraz publikujemy ten przepis specjalnie dla Ciebie, szczególnie teraz w okresie przedświątecznym możesz przygotować to ciasto i wspólnie z rodziną delektować się nim w ten szczególny czas....
Brownie z polewą czekoladową..
Przygotowanie 15 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 40 minutes
Porcje 40
Składniki
- 3 jaja
- 115 g masło
- 60 ml kwaśna śmietana 12%
- 1,5 łyżeczki stevia
- 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 45 g mąka migdałowa
- 75 g mąka owsiana
- 30 g gorzkie kakao
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 30 g gorzka czekolada min 70%
- 1 łyżka masło orzechowe
- 50 ml śmietana 36%
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj kwadratową formę do pieczenia (ok. 22x22cm) wysmaruj ją masłem (spód i boki). Ja, jako że nie miałem formy w tych rozmiarach użyłem dwu mniejszych foremek i poniższy przepis podzieliłem na 2 formy:
Do przygotowania Brownie:
-
W dużej misce ubij jajka do moment aż będą puszyste i lekkie. Dodaj stopione wcześniej masło, kwaśną śmietanę, słodzik i ekstrakt waniliowy. Mieszaj całość dopóki nie połączy się w jednolitą gładką masę
-
W małej misce, połącz zmielone migdały, mąkę owsianą (można zastąpić większą ilością zmielonych migdałów) i proszek do pieczenia.
-
Dodaj do mieszanki jajecznej i ubijaj dopóki wszystkie składniki nie połączą się w jednolitą gładką masę.
-
Przełóż masę do wcześniej przygotowanej formy
-
Piecz 25 minut do momentu, kiedy wierzchnia warstwa będzie stała. Po upływie czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj naszego ciasta. Niech się wystudzi w uchylonym piekarniku
-
Do przyrządzenia polewy:
-
Rozpuść gorzką czekoladę, (która czekolada i dlaczego jest najlepsza znajdziesz w naszej zakładce NASZE RECENZJE PRODUKTÓW). Dodaj masło orzechowe i mieszaj aż do rozpuszczenia całości,
-
Połącz z słodką śmietaną kremówką i słodzikiem. Polej na wystudzone BROWNIES i delikatnie rozsmaruj po całości ciasta.
-
Możesz udekorować bitą śmietaną lub delektować się samym smakiem czekolady
-
-
Do przygotowania polewy możesz użyć migdałów lub zmielonych orzechów laskowych, jako zastępstwa masła orzechowego, (jeśli tak jak my jesteś na diecie ketonowej, czyli poniżej 20g węglowodanów na dzien.) lub skorzystać z oferty zaprzyjaźnionego sklepu i kupić w 100% naturalne masło orzechowe bez żadnych dodatków czy stabilizatorów (www.kfd.sklep.pl).
-
-
Ostrzegamy – ciasto pachnie, wygląda i smakuje wyśmienicie, więc poczekaj z krojeniem do wystudzenia polewy 🙂 Będziesz musiał/a się bardzo postarać, ale będzie warto!!
-
Całość kroimy na równe kawałki. Z moich form wyszło 12 sztuk:)
-
MAKRO w 1 kawałku: węglowodany 2, 8 g.Białko 2, 3g. Tłuszcz 8, 3g, kcal: 93
Cześć, widzę, że nadal nie dodaliście, kiedy dodać kakao do przepisu 😮 a tu akurat to dość ważny składnik 🙂
Btw a tej wody to ile i w jakiej temperaturze?