Brownie

dnia
Drukuj

Każdy, kto zaczyna myśleć nad przejściem na dietę niskowęglowodanową zadaje sobie i innym jedno podstawowe pytanie:  ”Czy już nigdy nie będę mógł jeść słodyczy i ciastek?" Nie oszukujmy się, lubimy słodkie rzeczy, a gro z nas nie wyobraża sobie popołudniowej kawy z małym co nieco:). Właśnie dla tych osób przygotowaliśmy coś specjalnego, coś, co zadowoli każdego fana czekolady...
Brownie z polewą czekoladową..
Te Brownie znaleźliśmy specjalnie dla Ciebie w jednej z książek, które przyszły kilka tygodni temu do naszej kuchni prosto zza kanału La Manche. W wielkiej Brytanii gdzie kuchnia niskowęglowodanowa również dopiero raczkuje okazały się wielkim hitem i dostają bardzo dobre recenzje. Teraz publikujemy ten przepis specjalnie dla Ciebie, szczególnie teraz w okresie przedświątecznym możesz przygotować to ciasto i wspólnie z rodziną delektować się nim w ten szczególny czas....  
Przygotowanie 15 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 40 minutes
Porcje 40
Autor RG

Składniki

  • 3 jaja
  • 115 g masło
  • 60 ml kwaśna śmietana 12%
  • 1,5 łyżeczki stevia
  • 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  • 45 g mąka migdałowa
  • 75 g mąka owsiana
  • 30 g gorzkie kakao
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 30 g gorzka czekolada min 70%
  • 1 łyżka masło orzechowe
  • 50 ml śmietana 36%

Instrukcje

  1.  

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj kwadratową formę do pieczenia (ok. 22x22cm) wysmaruj ją masłem (spód i boki).  Ja, jako że nie miałem formy w tych rozmiarach użyłem dwu mniejszych foremek i poniższy przepis podzieliłem na 2 formy:

Do przygotowania Brownie:

  1. W dużej misce ubij jajka do moment aż będą puszyste i lekkie. Dodaj stopione wcześniej masło, kwaśną śmietanę, słodzik i ekstrakt waniliowy. Mieszaj całość dopóki nie połączy się w jednolitą gładką masę
  2. W małej misce, połącz zmielone migdały, mąkę owsianą (można zastąpić większą ilością zmielonych migdałów) i proszek do pieczenia.
  3. Dodaj do mieszanki jajecznej i ubijaj dopóki wszystkie składniki nie połączą się w jednolitą gładką masę.
  4. Przełóż masę do wcześniej przygotowanej formy
  5. Piecz 25 minut do momentu, kiedy wierzchnia warstwa będzie stała. Po upływie czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj naszego ciasta.  Niech się wystudzi w uchylonym piekarniku

Do przyrządzenia polewy:

  1. Rozpuść gorzką czekoladę, (która czekolada i dlaczego jest najlepsza znajdziesz w naszej zakładce NASZE RECENZJE PRODUKTÓW). Dodaj masło orzechowe i mieszaj aż do rozpuszczenia całości,
  2. Połącz z słodką śmietaną kremówką i słodzikiem. Polej na wystudzone BROWNIES i delikatnie rozsmaruj po całości ciasta.
  3. Możesz udekorować bitą śmietaną lub delektować się samym smakiem czekolady
  4. Do przygotowania polewy możesz użyć migdałów lub zmielonych orzechów laskowych, jako zastępstwa masła orzechowego, (jeśli tak jak my jesteś na diecie ketonowej, czyli poniżej 20g węglowodanów na dzien.) lub skorzystać z oferty zaprzyjaźnionego sklepu i kupić w 100% naturalne masło orzechowe bez żadnych dodatków czy stabilizatorów (www.kfd.sklep.pl).
  5.  
  6. Ostrzegamy – ciasto pachnie, wygląda i smakuje wyśmienicie, więc poczekaj z krojeniem do wystudzenia polewy 🙂 Będziesz musiał/a się bardzo postarać, ale będzie warto!!
  7. Całość kroimy na równe kawałki. Z moich form wyszło 12 sztuk:)
  8. MAKRO w 1 kawałku: węglowodany 2, 8 g.Białko 2, 3g. Tłuszcz 8, 3g, kcal: 93

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. BTs napisał(a):

    Cześć, widzę, że nadal nie dodaliście, kiedy dodać kakao do przepisu 😮 a tu akurat to dość ważny składnik 🙂
    Btw a tej wody to ile i w jakiej temperaturze?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.