Brownie z cukini

Już dawno nie przygotowałem dla Was żadnego ciasta. Kilka dni temu wpadłem na pomysł na

Brownie z Cukinii

Mega wilgotne, mocno kakaowe z pyszną posypką czekoladową na wierzchu. Cukinia nie jest wyczuwalna, a poza walorami odżywczymi sprawia, że ciasto jest niesamowicie wilgotne i długo zachowuje świeżość. Jeśli szukasz przepisu prostego i szybkiego w przygotowaniu to moje brownie z cukinii jest doskonałe dla CIEBIE. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi, upiec i gotowe.

Drukuj

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 50 minutes
Czas całkowity 1 hour 10 minutes
Porcje 70
Kalorie 92 kcal
Autor RG

Składniki

  • ok 300g cukinia
  • 3 jaja
  • 15 g kakao
  • 1 lyzeczka cynamon
  • 20 g 2 łyżki stołowe olej kokosowy
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • do smaku erythrol/stevia
  • POLEWA
  • 100 g czekolada gorzka
  • 20 g masło

Instrukcje

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw do puszczenia soków
  2. Odcedź
  3. Do blendera
  4. Wbij jajka,
  5. Olej
  6. Blenduj do jednolitej konsystencji.
  7. Następnie wrzuć produkty sypkie i wszystko razem wymieszaj
  8. Wylej do keksówki z papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem
  9. Piecz 40-50 min 180 stopni do momentu kiedy ciasto lekko wyrośnie.
  10. Wyjmij i odczekaj do wystudzenia
  11. Proponuje polać polewć czekoladowćą przygotowaną samodzielnie z 1 tabliczki gorzkiej czekolady roztopionej z łyżką masła:)
  12. Brownie najlepsze jest następnego dnia jak wystygnie i poleży w lodowce.
  13. SMACZNEGO

22 komentarze Dodaj własny

  1. Kamila napisał(a):

    Na pewno tylko 10g kakao? To jest niecała łyżka. Trochę mało mi się wydaje, tym bardziej, że do tradycyjnego brownie idzie jeszcze minimum 200g czekolady.

    1. RG napisał(a):

      10 g kakao gorzkiego dekomoreno to ok 3-4 lyzki 🙂 kakao jest bardzo lekkie i naprawde sporo trzeba go nasypać 🙂

  2. Żelka napisał(a):

    W prżepisie jest 15 G kakao, nie 10.

    1. RG napisał(a):

      Dokładnie – 15g. Na „oko” to ok 4 łyżki czubate kakao. Jak wspomniałem jest bardzo lekkie więc jest to spora ilość.
      Najlepiej organoleptycznie sprawdzić czy jest wystarczająco dużo:
      1. skosztować czy w smaku ciasto jest moooocno czekoladowe
      2. będzie dość kiedy masa nie będzie całkowicie płynna 🙂 = gorzkie kakao bardzo dobrze zagęszcza desery

  3. piernik napisał(a):

    Wypróbowałam, wyszło pyszne. Za drugim razem dodałam korzennych przypraw i wyszedł super piernik. Dzięki za przepis 🙂

    1. RG napisał(a):

      Świetny pomysł na święta 🙂 Napewno zaktualizuję przepis i dodam jako nowy ! dzięki za pomysł i czytanie bloga 🙂

      JEŚLI LUBISZ moje przepisy to Proszę o UDOSTĘPNIENIE 🙂

  4. Paulina napisał(a):

    Jakie są sypkie składniki poza proszkiem do pieczenia i słodzikiem? Nie ma żadnego zamiennika mąki w tym przepisie?

    1. RG napisał(a):

      cynamon, kako, slodzil i proszek do pieczenia – to sa sypkie produkty z przepisu.

      Jesli chodzi o brownie z cukini nie ma zadnej maki w nim wiec nie trzeba niczego zamieniac 🙂

      pozdrawiam

  5. klaudyna napisał(a):

    cukini juz nie blendujemy razem z jajkami?

    1. RG napisał(a):

      Wystarczy wymieszać razem:)
      Nie trzeba blendować – wiórki cukini pod wpływem temperatury zrobią się miekkie i nie będzie czuć smaku ani konsystencji cukinii

  6. Ania napisał(a):

    Pyszne! Smakuje bardzo czekoladowo. Jako słodziwo użyłam łyżki miodu.
    Miałam w domu tylko jedną małą cukinię, więc użyłam połowy składników i zrobiłam muffinki
    Polecam!

    1. RG napisał(a):

      Super!! cieszę się, że smakowało 🙂

      ps. Unikamy miodu i cukru stąd na blogu jedynie stewia i/lub erytrol 🙂 ale jeśli nie jestes na diecie Keto to nie widzę problemu!!:)

      SMACZNEGO

  7. Julia napisał(a):

    Czy zwykły olej zamiast kokosowego tez sie dobrze sprawdzi? Np rzepakowy? 😀

    1. RG napisał(a):

      Czesc Julia,

      pomijajac aspekty zdrowotne i przewage w tym zakresie kokosowego nad rzepakiem to mozna 🙂 moznesz odrobine mniej go uzyc

      daj znac jak wyszlo

      powodzenia!

  8. Anna napisał(a):

    Ksylitol może być?

    1. RG napisał(a):

      Jest kilka szkół – ja należę do tej która Twierdzi że jedynie stevia i erythrol nie powodują wyrzutów insuliny….

  9. Joanna napisał(a):

    Wyglada na smakowite:) Jestem na keto od 6 m-cy o dlatego pytam ile tu jest weglowodanow/ tluszczy/ bialka? Dziekuje bardzo

    1. RG napisał(a):

      Czesc Jolu,

      ponizej sa wartosci odzywcze per kawałek:
      kcal: 92
      B:2g
      W:1,5g
      T:3,2g
      Błonnik: 0,9g

  10. d90 napisał(a):

    Na jakie wymiary foremki jest taka ilosc skladnikow?

    1. RG napisał(a):

      czesc, klasyczna prostokatna forma. moja ma ok 15cmx35cm

      pozdrawiam

  11. Kasia napisał(a):

    A jakby dodać te 100 g czekolady do masy cukiniowej? Kurcze sprawdziłabym, ale boję się że coś nie wyjdzie 🙂

    1. RG napisał(a):

      bardzo dobry pomysł 🙂 trzeba by rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać tuszczu ( np olej kokosowy) i następnie dodać do masy cukiniowej)

      myślę że powinno się udać i będzie smakować wyśmienicie 🙂 Daj znać jaki efekt!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.