Spaghetti bolognese było kiedyś absolutną podstawą kuchni włoskiej w moim domu. Uwielbiałem ten smak i wraz z LASAGNE pojawiało się regularnie na moim stole.
Po przejściu na dietę niskowęglowodanową i całkowitej rezygnacji z makaronu postanowiłem zaadaptować stare przepisy do nowych realiów.
Tak powstał przepis na
Spagetti Bolognese BezWegli.pl
Nie ma w nim klasycznego makaronu który zastąpiłem cienkimi paskami pysznej cukini i boczku 🙂 nie dość, że zdrowo to jeszcze smacznie!
Drukuj

Przygotowanie 25 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 50 minutes
Porcje 50
Składniki
- 200 g mięso mielone
- 100 ml przecier pomidorowy
- 1/2 cebula
- 1/2 cukinia
- 60 g ser żółty
- sól
- pieprz
- 20 g papryka słodka
- oregano
- bazylia
- zioła prowansalskie
Instrukcje
-
Na patelni rozgrzej smalec
-
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanym tłuszczu
-
Dodaj mielone mięso i smaż na małym ogniu
-
Dodaj
-
pieprz
-
sól
-
paprykę słodką
-
bazylie
-
zioła
-
przecier pomidorowy (wybieraj przecier z jak najmniejszą ilością cukru - uważaj ponieważ często koncentrat pomidorowy zawiera ponad 18g cukru w 100g produktu. Ja wybrałem przeciew z Lidla)
-
-
Wszystkie składniki smaż na małym ogniu aż sos zgęstnieje
-
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni
-
Przygotuj tartoletki/ lub jeśli nie masz mogą być formy na muffinki
-
wyłóż na spodzie każdej plastry boczki i cukini
-
wlej na tak przygotowany spód sos boloński
-
zakryj pozostałym boczkiem
-
-
Piecz ok 15 minut
-
-
Wyjmij i posyp startym żółtym serem
-
Piecz jeszcze ok 10 minut
-
Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Można jeść bezpośrednio z tartoletek
-
SMACZNEGO
-
-
-
-