Bolognese myKeto_PL

dnia

Spaghetti bolognese było kiedyś absolutną podstawą kuchni włoskiej w moim domu. Uwielbiałem ten smak i wraz z LASAGNE pojawiało się regularnie na moim stole.

Po przejściu na dietę niskowęglowodanową i całkowitej rezygnacji z makaronu postanowiłem zaadaptować stare przepisy do nowych realiów.

Tak powstał przepis na

Spagetti Bolognese BezWegli.pl

Nie ma w nim klasycznego makaronu który zastąpiłem cienkimi paskami pysznej cukini i boczku 🙂 nie dość, że zdrowo to jeszcze smacznie!

Drukuj

Przygotowanie 25 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 50 minutes
Porcje 50
Autor RG

Składniki

  • 200 g mięso mielone
  • 100 ml przecier pomidorowy
  • 1/2 cebula
  • 1/2 cukinia
  • 60 g ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • 20 g papryka słodka
  • oregano
  • bazylia
  • zioła prowansalskie

Instrukcje

  1. Na patelni rozgrzej smalec
  2. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanym tłuszczu
  3. Dodaj mielone mięso i smaż na małym ogniu
  4. Dodaj
  5. pieprz
  6. sól
  7. paprykę słodką
  8. bazylie
  9. zioła
  10. przecier pomidorowy (wybieraj przecier z jak najmniejszą ilością cukru - uważaj ponieważ często koncentrat pomidorowy zawiera ponad 18g cukru w 100g produktu. Ja wybrałem przeciew z Lidla)
  11. Wszystkie składniki smaż na małym ogniu aż sos zgęstnieje
  12. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni
  13. Przygotuj tartoletki/ lub jeśli nie masz mogą być formy na muffinki
  14. wyłóż na spodzie każdej plastry boczki i cukini
  15. wlej na tak przygotowany spód sos boloński
  16. zakryj pozostałym boczkiem
  17. Piecz ok 15 minut
  18. Wyjmij i posyp startym żółtym serem
  19. Piecz jeszcze ok 10 minut
  20. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Można jeść bezpośrednio z tartoletek
  21. SMACZNEGO
  22.  
  23.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.