Biszkopt – deser idealny

dnia

Od dłuższego czasu myślałem jak zrobić biszkopt. Nie ukrywam i nigdy nie ukrywałem, że uwielbiam wszystko, co słodkie i na początku ciężko mi było pogodzić się z myślą, że po przejściu na dietę niskowęglową nigdy już nie zjem żadnego deseru. Dopiero po jakimś czasie odkryłem, że to, co wydawało mi się wadą tego sposobu życia tak naprawdę jest jego ogromną zaletą. Otóż nie ma nic bardziej twórczego niż pokonywanie przeciwności losu (również w kuchni jak się okazało) i tak po przejściu fazy początkowej diety ketonowej (opisana TU) zacząłem eksperymentować i szukać nowych przepisów, rozwiązań i ciekawostek na temat diety i deserów w diecie nisko-weglowodanowej. W ten sposób odkryłem kopalnię nowych przepisów, smaków i wrażeń. Postaram się tym wszystkim z wami dzielić a mam nadzieję, że moje wpisy wszystkich was popchną do twórczego gotowania:):) Oto przed wami uniwersalny przepis na biszkopt, stanowiący podstawę wielu deserów, tortów lub innych ciast z kremem. Ja osobiście używam go do przygotowania domowego Tiramisu, które jest w pełni zgodne z zasadami naszej diety. Można go zjeść również ze śmietaną i owocami bądź galaretką (tak są również galaretki bez węgli!!:))   Dzięki takim deserom świat staje się piękniejszy:) SMACZNEGO  

Drukuj


Posiłek Desery
Typ kuchni French, Keto, LCHF, Polska
Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 45 minutes
Porcje 32
Autor RG

Składniki

  • 300 g mąka migdałowa
  • 100 g izolat białka
  • 4 szt jajka
  • 3 łyżki śmietana 36%
  • 100 g masło
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 łyżka stołowa płaska stewia

Instrukcje

Wszystkie suche składniki, czyli:

  1. Mąkę migdałową
  2. Proszek do pieczenia
  3. Słodzik - ja używam, STEVIE 0 kcal
  4. Sól
  5. Izolat Białka (link do jednego z lepszych polskich produktów TU)
  6. Mieszamy razem, aż do jednolitego połączenia wszystkich składników
  7. W osobnej misce ucieramy masło ze słodzikiem do powstania jednolitej masy ( masło zrobi się delikatnie białawe i jakby bardziej puszyste).
  8. Stopniowo zaczynamy dodawać jaja - po 1 sztuce ciągle ucierając aż do momentu, kiedy wszystkie 4 jaja znajdą się w misce i połączą się w gładką masę z naszym masłem.

Na sam koniec dodajemy "creme de la creme" wszystkich składników deserowych - ekstrakt waniliowy ( tutaj zaznaczam żeby nie mylić z olejkiem waniliowym dostępnym w każdym sklepie spożywczym. W moim przepisie użyłem tego ekstraktu "link”, ale można go zrobić bardzo łatwo w domu:

  1. Laski wanilii są dostępne w każdym sklepie spożywczym
  2. Rozkrajamy laskę wanilii wzdłuż i delikatnie nożem bądź małą łyżeczką wydrapujemy miąższ (przypomina klejącą masę)
  3. Miąższu nie jest za dużo, ale spokojna głowa - wystarczy do naszego wypieku aż nadto!!
  4. Miąższ z laski wanilii rozpuszczamy w 2 łyżkach stołowych letniej wody.
  5. E voilà - GOTOWE:)
  6. Kiedy masa jest już gotowa wsypujemy do niej uprzednio przygotowane i połączone suche składniki - pamiętając o tym żeby ciągle mieszać - tu przydaje się 2ga para rąk w postaci Partnerki/partnera?):)
  7. Kiedy wszystkie suche składniki połączą się z masą maślaną dodajemy śmietanę i ucieramy do momentu aż ciasto będzie puszyste ( pojawią się charakterystyczne pęcherzyki powietrza na powierzchni)
  8. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 160stopni.
  9. Formę do pieczenia ( składniki są wyliczone dla formy ok 23cm., ale można mieć mniejszą bądź większą - wtedy będziemy mieć grubszy bądź cieńszy biszkopt) smarujemy masłem albo olejem kokosowym - zapobiegnie to przywieraniu biszkoptu podczas pieczenia
  10. Wlewamy całe ciasto i wkładamy do piekarnika
  11. Po 15 minutach pieczenia podnosimy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 10 minut.
  12. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, ale nie wyjmuj ciasta
  13. Poczekaj z 10-15min potem dopiero wyjmij i wystudź całkiem.
  14. Po około 10 minutach możesz odkroić brzegi od ścianek formy i wyjąć biszkopt z blachy.
  15.  
  16. Z naszego biszkoptu można wyczarować wiele smacznych deserów, takich jak biszkopt z bitą śmietaną i owocami
  17.  
  18. albo tiramisu

10 komentarzy Dodaj własny

  1. Renata napisał(a):

    Super by było gdyby pojawił się przepis na to smakowicie wyglądające tiramisu 🙂

    1. RG napisał(a):

      Home made tiramisu jest oczywiście w pełni zgodne z naszymi dietetycznymi wytycznymi więc już w tym tygodniu wstawię przepis i proporcje MAKRO.

      pozdrawiamy 🙂

  2. Michal napisał(a):

    Można zastapic izolat bialka czyms innym?

    1. EooS napisał(a):

      Witam,

      Również zastanawiam się, czym można zastąpić izolat białka w tej ilości.. -Może ktoś już na to wpadł?

      1. RG napisał(a):

        Izolat białka jest bardzo dobrym „wypełnieniem” ale możecie go spokojnie zastąpić mąką kokosową.
        Pamiętaj, że mąka migdałowa i kokosowa są dosyć ciężkie więc jeśli zastąpisz izolat białka mąką kokosową musisz delikatnie zwiększyć ilość proszku do pieczenia lub dodać mieszankę proszek&soda oczyszczona!

        polecamy się na przyszłość

  3. Ivonn napisał(a):

    robie ten przepis , ale konsystencja jest gesta jak na ciasto kruche , tak ma byc?,wszystko wedlug przepisu

    1. Ivonn napisał(a):

      niestety, nie wyszlo , nawet nie uroslo .

    2. RG napisał(a):

      konsystencja powinna byc jak bardzo gesta smietana. napewno nie jak ciasto kruche. mozna dodac roztopionego masla 🙂 powinno byc lepiej

  4. Raci napisał(a):

    Hmm wydaje mi się, ze jest za mało płynnych składników … Ciasto jest bardzo twarde przypomina właśnie ciasto kruche. Ratowałam się roztopionym masłem. Musiałam dodać dodatkowa cała kostkę. I nic z tego. NIE DODAWAJCIE CIEPŁEGO MLEKA 😀 !

    Ps. Podziwiam Twoje umiejętności kucharskie. Mi niestety ciasto nie wyszło.. być może problemem było początkowe ucieranie masła. Bez dobrego robota kuchennego masło się waży i robią się grudki 🙁

    1. RG napisał(a):

      Dzięki za dobre słowo – dla mnie gotowanie to hobby – kiedy tylko mam czas staram sięgo spędza w kuchni i gotowc dla moich bliskich 🙂

      jeli chodzi o ciasto to polecam miękkie masło utrze na pocztku porzdnie – można zrobi to albo mikserem albo tak jak ja czyms w rodzaju „tluczka” wyglada to jak warzecha drewniana z okragla glowka – wtedy maslo odpowiednio sie napowietrza.

      dodanie cieplego (stopionego masla/mleka) spowoduje ze calosc sie zwarzy – maka migdalowa/kokosowa „naciagnie”plynem i bedzie wlasnie efekt mizerny 🙂

      proponuje dodac wiecej jaj (np 2 dodatkowe jaja) lub wiecej smietany 🙂

      pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.