BIAŁKA

Od tego makroskładnika powinniśmy zawsze zaczynać układanie swojej diety. Białko jest budulcem praktycznie wszystkich struktur oraz uczestniczy w większości reakcji w naszym organizmie. Jego niedobór jest bardzo szkodliwy, z reguły nie powinno się spożywać mniej niż 1 gram białka na kg beztłuszczowej masy ciała, zapotrzebowanie na nie rośnie między inny w zależności od stopnia i rodzaju naszej aktywności fizycznej czy posiadanej masy mięśniowej. Nie należy się go bać, jeśli zależy nam na stanie ketozy, ponieważ nadmiar białka może jedynie opóźnić adaptację lub już po adaptacji zmniejszyć nieznacznie poziom ciał ketonowych we krwi, a tym bardziej możemy sobie pozwolić na większe ilości tego makroskładnika, będąc  na low carb. Aktualnie żadne badania naukowe wskazują na to, że nie ma określonej dziennej podaży białka, która mogłaby uszkadzać nerki; „zakwaszać organizm” lub mieć jakikolwiek inny niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Jednakże przy żywieniu niskowęglowodanowym to tłuszcz jest naszym głównym źródłem energii, a białko głównie budulcem i to należy uwzględniać komponując swoją dietę. Najlepszymi źródłami białka są:

• podroby: wątróbka, serca, żołądki

• jaja

• wieprzowina (najlepiej z naturalnego chowu): żeberka, golonki, karkówka, łopatka, szynka, podgardle, schab

• ryby: łosoś, makrela, dorsz, mintaj, panga, szprot, śledz, ryby występujące w polskich rzekach

• przetwory mleczne: ser żółty, tłusty twaróg, serek wiejski, ser mozarella, ser feta

• wołowina: stek, rostbef, żeberka, karkówka, szponder, ligawa

• wędliny: kabanosy, kiełbasy, baleron, salami, szynka, pasztet, polędwica

• drób

• dziczyzna

• orzechy, migdały, nasiona