BEZA – sposób na idealny deser

Białe ciasteczka, tort Pavlova, torty bezowe. Beza to smakołyk który wielu z nas zna i uwielbia ale boi się przygotowac jąw zaciszu własnej kuchni. Zazwyczaj słyszy się, że jest kapryśna, nieprzewidywalna i nie cieszy się reputacją łatwej do przygotowania. Dlatego wziąłem ją na warsztat. Moim celem nie było jedynie usunięcie wszelkiej maści cukrów ale i przygotowanie przepisu który będzie banalny w wykonaniu dla każdego amatora kuchennych eksperymentów.

Z moich kiludniowyhc eksperyentów powstała Ona:

 

Keto BEZA – Baza dla bez-cukrowych deserów

Drukuj

Przygotowanie 15 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 15 minutes
Porcje 75
Autor RG

Składniki

  • 4 białka jaj
  • 4 łyżki ok 45g erytrol
  • łyżeczka guma ksantanowa
  • szczypta sól

Instrukcje

  1. Rozdziel białka od żółtek – pamiętaj, żeby rozdzielić je dokładnie, białka muszą być idealnie czyste inaczej ciężko będzie je ubić
  2. Białka schładzamy w lodówce (15 min wystarczy )
  3. Przekładamy do dużej miski i dodajemy szczyptę soli
  4. Ubijamy białka na sztytwną pianę
  5. W międzyczasie pryzgotuj słodzik
  6. Najlepszy efekt będzie kiedy erytrol zmielimy na drobny pył
  7. Do tego celu użyj młynku do kawy 🙂
  8. Dodaj zmielony słodzik do ubijanych białek i ubijaj dalej aż idelanie się połączą
  9. Dodaj Gumę Ksantanowa ( działa jako „lepik” dla całej bezy)
  10. Ubijaj do momentu kiedy białka będą tak sztywne, że będziesz w stanie obrócić miskę i nie uronisz ani kropli
  11. Rozgrzej piekarnik do 160stopni
  12. Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i nałóż na niego masę bezową
  13. Możesz wykonać jedną wielką bezę formując półokrągły kształt
  14. Lub stworzyć małe beziki przy pomocy rękawa cukierniczego
  15. Piecz w temp 160 stopni przez 30 minut.
  16. Następnie zmniejsz temperaturę do 130stopni i piecz ok 20 minut ( ale tylko dla dużej bezy – dla małych bezików z rękawa cukierniczego możesz wyłączyć piekarnik i trzymać je jeszcze w środku przez ok 20 min)
  17. SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.