Bacon BBQ Burger

dnia

Wakacje w pełni – część z was jest już po swoich urlopach, część dopiero planuje wojaże (bliższe lub dalsze). Od kilku sezonów nieodłącznym elementem letniego krajobrazu stały się w naszym kraju zjazdy Food Tracków. Nie ma weekendu podczas którego nie zjechały by się budki z pysznym jedzeniem Fast Slow Food. Jeszcze rok temu, kiedy nie znałem diety niskowęglowodanowej (ani o niej nie słyszałem 🙂 ) chętnie odwiedzałem stanowiska z pysznościami rodem zza oceanu 🙂 Jako, że jestem wybitnie mięsożerny – uwielbiałem bułę z mięsem 🙂 Później – po przejściu na diętę (ultra)niskowęglowodanową musiałem rozstać się z moim ulubionym Fast Foodem.

Do czasu!

Jako że lubię eksperymentować w kuchni (to już pewno wiecie ) i szukam ciągle nowych smaków bądź też niskowęglowodanowych zamienników klasycznych potraw postawowiłem odtworzyć smak Buły z mięsem!. Na początku eksperymentowałem z różnymi wersjami począwszy od mięsie w naleśniku, przez burgera w sałacie. Wszystko było smaczne,  ale…..

Ale nie oddawało w pełni wszystkich zalet i wrażeń z jedzenia burgera.

Aż, w końcu odkryłem przepis na rumiane bułeczki bez mąki ! to był strzał w dziesiątkę! Przedstawiam wam z dumą

Drukuj

Bacon BBQ Cheeseburger

Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 30 minutes
Porcje 2
Kalorie 520 kcal
Autor RG

Składniki

MIĘSO

  • 200 g mięso mielone
  • 25 g 4 plastry boczek parzony
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • 2 bułki bezwegli

SOS

  • 30 g Śmietana 30%
  • 50 g majonez
  • 10 g musztarda
  • 10 g przecier pomidorowy

DODATKI

  • 2 plastry pomidor
  • 4 plastry ser żółty
  • 2 plastry cebula

Instrukcje

BUŁKI

  1. Przygotuj Bułki wg przepisu na rumiane bułeczki – Podziel ciasto na 4 bułki – będą większe

MIĘSO

  1. Możesz kupić gotowe wołowe burgery z mięsa sezonowanego (polecam!!) bądź przygotować wszystko samemu od podstaw (efekt będzie niegorszy!)
  2. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem.
  3. Dodajemy 2 szczypty drobno posiekanje cebulki oraz drobno posiekanych korniszonków (jeśli nie lubisz korniszonów nie jest to wymagany składnik – ale podbija smak mięsa niesamowicie:))
  4. ugniatamy mięso z przyprawami i dzielimy na równe porcje z których przygotujemy burgery
  5. uformuj burgery które nie będą zbyt duże w stosunku do uprzednio przygotowanych bułek
  6. W piekarniku uruchom tryb grillowania – jeśli nie posiadasz takiej funkcji – przygotuj burgery na patelni
  7. mięso wsadzamy do piekarnika na ok 20 minut
  8. po ok 8 minutach obróć na drugą stronę i piecz kolejne 3-4 minuty
  9. Wyjmij mięso z piekarnika i nałóż na spód bułki
  10. Kroimy w grube plastry pomidor oraz cebulę – użyjemy ich po zgrillowaniu
  11. po ok 3 minutach połóż na mięsie plaster cebuli oraz plastry boczku
  12. pod koniec pieczenia włóż do piekarnika drugą połówkę bułki (będize ciepła i chrupiąca) okrytą plastrem żółtego sera
  13. jeśli przygotowujesz mięso na patelni – nałóż troszkę tłuszczu (np swojskiego smalcu) i smaż aż będzie wysmażone w odpowiednim dla Ciebie stopniu
  14. Wyjmij przygotowane mięso i bułkę i poskładaj wszystko w całość 🙂
  15. Spód z mięsem, cebulą i boczkiem przykryj liściem sałaty oraz plastrem pomidora
  16. polej łyżką domowego sosu
  17. łyżka gęstej śmietany & pół łyżki majonezu & łyżeczka ostrej musztardy & łyżeczka przecieru pomidorowego
  18. Całość przykryj górną częścią bułki  z zapieczonym serem
  19. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu
  20. SMACZNEGO

Notatki

MAKRO dla 1 BURGER z sosem:

B:37g / W:3,9g / T:44g / kcal: 560

MAKRO dla 1 BUŁKA:

B:11g / W:5g / T:9g / kcal: 147

4 komentarze Dodaj własny

  1. Anonim pisze:

    Przepis lochf bez makra potrawy .
    Sorrry ale to bez sensu

    1. RG pisze:

      Czesc „ANONIM”
      DZięki za zwrócenie uwagi – przy przenoszeniu przepisów do nowego layout część zgbiła komentarze z MAKRO. Już wszystko zaktualizowane

      MAKRO dla 1 BURGER z sosem:

      B:37g / W:3,9g / T:44g / kcal: 560

      MAKRO dla 1 BUŁKA:

      B:11g / W:5g / T:9g / kcal: 147

  2. Ben pisze:

    A to trzeba dodać ten Burger i bułkę makro? Myślałem ze Burger to juz cała potrawa ale rozumiem ze całość będzie miała w sumie ponad 700 kcal???
    Jak to jest czy liczyć kcal na keto? I jak obliczyć zapotrzebowanie? Czego się trzymać na stabilizacji wagi zwłaszcza?

    1. RG pisze:

      Specjalnie podałem osobno bo gro osób w tym ja często je burgera bez buły na sałacie samej :):)

      dlatego można liczyć jako suma (Burger z sosem + Buła) lub sam Burger

      pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.