Wakacje w pełni – część z was jest już po swoich urlopach, część dopiero planuje wojaże (bliższe lub dalsze). Od kilku sezonów nieodłącznym elementem letniego krajobrazu stały się w naszym kraju zjazdy Food Tracków. Nie ma weekendu podczas którego nie zjechały by się budki z pysznym jedzeniem Fast Slow Food. Jeszcze rok temu, kiedy nie znałem diety niskowęglowodanowej (ani o niej nie słyszałem 🙂 ) chętnie odwiedzałem stanowiska z pysznościami rodem zza oceanu 🙂 Jako, że jestem wybitnie mięsożerny – uwielbiałem bułę z mięsem 🙂 Później – po przejściu na diętę (ultra)niskowęglowodanową musiałem rozstać się z moim ulubionym Fast Foodem.
Do czasu!
Jako że lubię eksperymentować w kuchni (to już pewno wiecie ) i szukam ciągle nowych smaków bądź też niskowęglowodanowych zamienników klasycznych potraw postawowiłem odtworzyć smak Buły z mięsem!. Na początku eksperymentowałem z różnymi wersjami począwszy od mięsie w naleśniku, przez burgera w sałacie. Wszystko było smaczne, ale…..
Ale nie oddawało w pełni wszystkich zalet i wrażeń z jedzenia burgera.
Aż, w końcu odkryłem przepis na rumiane bułeczki bez mąki ! to był strzał w dziesiątkę! Przedstawiam wam z dumą

Bacon BBQ Cheeseburger
Składniki
MIĘSO
- 200 g mięso mielone
- 25 g 4 plastry boczek parzony
- sól
- pieprz
- majeranek
- tymianek
- 2 bułki bezwegli
SOS
- 30 g Śmietana 30%
- 50 g majonez
- 10 g musztarda
- 10 g przecier pomidorowy
DODATKI
- 2 plastry pomidor
- 4 plastry ser żółty
- 2 plastry cebula
Instrukcje
BUŁKI
-
Przygotuj Bułki wg przepisu na rumiane bułeczki – Podziel ciasto na 4 bułki – będą większe
MIĘSO
-
Możesz kupić gotowe wołowe burgery z mięsa sezonowanego (polecam!!) bądź przygotować wszystko samemu od podstaw (efekt będzie niegorszy!)
-
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem.
-
Dodajemy 2 szczypty drobno posiekanje cebulki oraz drobno posiekanych korniszonków (jeśli nie lubisz korniszonów nie jest to wymagany składnik – ale podbija smak mięsa niesamowicie:))
-
ugniatamy mięso z przyprawami i dzielimy na równe porcje z których przygotujemy burgery
-
uformuj burgery które nie będą zbyt duże w stosunku do uprzednio przygotowanych bułek
-
W piekarniku uruchom tryb grillowania – jeśli nie posiadasz takiej funkcji – przygotuj burgery na patelni
-
mięso wsadzamy do piekarnika na ok 20 minut
-
po ok 8 minutach obróć na drugą stronę i piecz kolejne 3-4 minuty
-
Wyjmij mięso z piekarnika i nałóż na spód bułki
-
Kroimy w grube plastry pomidor oraz cebulę – użyjemy ich po zgrillowaniu
-
po ok 3 minutach połóż na mięsie plaster cebuli oraz plastry boczku
-
pod koniec pieczenia włóż do piekarnika drugą połówkę bułki (będize ciepła i chrupiąca) okrytą plastrem żółtego sera
-
jeśli przygotowujesz mięso na patelni – nałóż troszkę tłuszczu (np swojskiego smalcu) i smaż aż będzie wysmażone w odpowiednim dla Ciebie stopniu
-
Wyjmij przygotowane mięso i bułkę i poskładaj wszystko w całość 🙂
-
Spód z mięsem, cebulą i boczkiem przykryj liściem sałaty oraz plastrem pomidora
-
polej łyżką domowego sosu
-
łyżka gęstej śmietany & pół łyżki majonezu & łyżeczka ostrej musztardy & łyżeczka przecieru pomidorowego
-
Całość przykryj górną częścią bułki z zapieczonym serem
-
Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu
-
SMACZNEGO
Notatki
MAKRO dla 1 BURGER z sosem:
B:37g / W:3,9g / T:44g / kcal: 560
MAKRO dla 1 BUŁKA:
B:11g / W:5g / T:9g / kcal: 147
Przepis lochf bez makra potrawy .
Sorrry ale to bez sensu
Czesc „ANONIM”
DZięki za zwrócenie uwagi – przy przenoszeniu przepisów do nowego layout część zgbiła komentarze z MAKRO. Już wszystko zaktualizowane
MAKRO dla 1 BURGER z sosem:
B:37g / W:3,9g / T:44g / kcal: 560
MAKRO dla 1 BUŁKA:
B:11g / W:5g / T:9g / kcal: 147