Bacon BBQ Burger

dnia

Wakacje w pełni – część z was jest już po swoich urlopach, część dopiero planuje wojaże (bliższe lub dalsze). Od kilku sezonów nieodłącznym elementem letniego krajobrazu stały się w naszym kraju zjazdy Food Tracków. Nie ma weekendu podczas którego nie zjechały by się budki z pysznym jedzeniem Fast Slow Food. Jeszcze rok temu, kiedy nie znałem diety niskowęglowodanowej (ani o niej nie słyszałem 🙂 ) chętnie odwiedzałem stanowiska z pysznościami rodem zza oceanu 🙂 Jako, że jestem wybitnie mięsożerny – uwielbiałem bułę z mięsem 🙂 Później – po przejściu na diętę (ultra)niskowęglowodanową musiałem rozstać się z moim ulubionym Fast Foodem.

Do czasu!

Jako że lubię eksperymentować w kuchni (to już pewno wiecie ) i szukam ciągle nowych smaków bądź też niskowęglowodanowych zamienników klasycznych potraw postawowiłem odtworzyć smak Buły z mięsem!. Na początku eksperymentowałem z różnymi wersjami począwszy od mięsie w naleśniku, przez burgera w sałacie. Wszystko było smaczne,  ale…..

Ale nie oddawało w pełni wszystkich zalet i wrażeń z jedzenia burgera.

Aż, w końcu odkryłem przepis na rumiane bułeczki bez mąki ! to był strzał w dziesiątkę! Przedstawiam wam z dumą

Bacon BBQ Burger BezWegli

Smacznego

Drukuj

Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 30 minutes
Porcje 30
Kalorie 370 kcal
Autor RG

Składniki

  • 200 g mięso mielone
  • 25 g 4 plastry boczek parzony
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • 2 plastry cebula
  • 2 plastry pomidor

Instrukcje

  1. Przygotuj Bułki wg przepisu na rumiane bułeczki
  2. Link do przepisu znajdziesz TUTAJ
  3. Podziel ciasto na 4 bułki  - będą większe
  4. Przygotuj mięso mielone
  5. Możesz kupić gotowe wołowe burgery z mięsa sezonowanego (polecam!!) bądź przygotować wszystko samemu od podstaw (efekt będzie niegorszy!)
  6. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem.
  7. Dodajemy 2 szczypty drobno posiekanje cebulki oraz drobno posiekanych korniszonków (jeśli nie lubisz korniszonów nie jest to wymagany składnik - ale podbija smak mięsa niesamowicie:))
  8. ugniatamy mięso z przyprawami i dzielimy na równe porcje z których przygotujemy burgery
  9. uformuj burgery które nie będą zbyt duże w stosunku do uprzednio przygotowanych bułek
  10. Kroimy w grube plastry pomidor oraz cebulę - użyjemy ich po zgrillowaniu
  11. W piekarniku uruchom tryb grillowania - jeśli nie posiadasz takiej funkcji - przygotuj burgery na patelni
  12. mięso wsadzamy do piekarnika na ok 20 minut
  13. po ok 8 minutach obróć na drugą stronę i piecz kolejne 3-4 minuty
  14. Wyjmij mięso z piekarnika i nałóż na spód bułki
  15. po ok 3 minutach połóż na mięsie plaster cebuli oraz plastry boczku
  16. pod koniec pieczenia włóż do piekarnika drugą połówkę bułki (będize ciepła i chrupiąca) okrytą plastrem żółtego sera
  17. jeśli przygotowujesz mięso na patelni - nałóż troszkę tłuszczu (np swojskiego smalcu) i smaż aż będzie wysmażone w odpowiednim dla Ciebie stopniu
  18. Wyjmij przygotowane mięso i bułkę i poskładaj wszystko w całość 🙂
  19. Spód z mięsem, cebulą i boczkiem przykryj liściem sałaty oraz plastrem pomidora
  20. polej łyżką domowego sosu
  21. łyżka gęstej śmietany & pół łyżki majonezu & łyżeczka ostrej musztardy & łyżeczka przecieru pomidorowego
  22. Całość przykryj górną częścią bułki  z zapieczonym serem
  23. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu
  24. SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.