Babka piaskowa – cynamonowa

dnia

Jak w większości polskich domów tak i w kuchni BezWegli.pl zaczęły się przygotowania do nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Dla większości z nas czas ten kojarzy się z spotkaniami rodzinnymi i….. z jedzeniem 🙂

Wszyscy kochamy jedzenie, a będąc na diecie niskowęglowodanowej, kiedy po okresie adaptacji wyostrza się nam zmysł smaku, kochamy jeść jeszcze bardziej. Kochamy delektować się różnymi smakami, potrawami i próbować nowych rzeczy.

Jak zwykle w natłoku codziennych obowiązków i pracy dopiero wczoraj zorientowałem się, że należałoby przygotować dla Was drodzy czytelnicy menu Wielkanocne. Sam pomysł siedział już w mojej głowie od dłuższego czasu ale jak zwykle czas nie jest z gumy i niestety brakuje go coraz bardziej.

Dlatego od dziś przez cały tydzień, będę pokazywał Wam, jak przygotować klasyczne potrawy oraz doradzał co i w jakich ilościach może znaleźć się na waszych świątecznych stołach.

Na pierwszy ogień przygotowałem dla was coś specjalnego – bez czego chyb nikt nie wyobraża sobie tego czasu

Tradycyjna Babka Wielkanocna w wersji BezWegli 

Zachęcam do wypieku. Możesz ją przygotować z Polewą Czekoladową (przepis znajdziesz TU) lub tak jak ja pozostawić ją w wersji klasycznej.

 

SMACZNEGO

 

Drukuj

Przygotowanie 15 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Czas całkowity 55 minutes
Porcje 55
Kalorie 141 kcal
Autor RG

Składniki

  • 100 g mąka migdałowa
  • 50 g mąka kokosowa
  • 60 g masło
  • 50 g ok 3 łyżek olej kokosowy
  • pół łyżeczki sól
  • 15 g 3 łyżeczki cynamon
  • stewia
  • 5 g ok1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 6 jaja
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  • 30 g ok 2 łyżek stołowych gorzkie kakao

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni celciusza
  2. Formę do pieczenia ( ja użyłem klasycznej okrągłej ale możesz użyć dowolnej ) wysmaruj masłem i oprósz mąką kokosową lub wiórkami kokosowymi
  3. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki
  4. mąkę migdałową
  5. mąkę kokosową
  6. sól
  7. słodzik
  8. proszek do pieczenia
  9. W osobnej misce wymieszaj na puszystą i gładką masę
  10. Miękkie masło
  11. Jaja
  12. Olej kokosowy
  13. ekstrakt waniliowy
  14. W celu ułatwienia przygotowania możesz delikatnie rozpuścić masło i olej w kuchence mikrofalowej
  15. Dodaj powoli wszystkie suche składniki ciągle mieszając do momentu, aż wszystko połączy się w puszystą masę
  16. Z powstałej masy odlej około pół szklanki.
  17. Dodaj do szklanki ok 15g cynamonu oraz ok 30g gorzkiego kakao
  18. Dokładnie wymieszaj
  19. powstała ciemna masa przyda się do przygotowania babki marmurkowej
  20. Połowę ciasta wlej do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia
  21. Wlej masę cynamonowo-kakakowa
  22. Przykryj resztą ciasta
  23. Piecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni
  24. Jeśli wierzch babki zbyt szybko zacznie się przypiekać przykryj formę folią aluminiową
  25. Po 40 minutach sprawdź wykałaczką czy środek nie jest wilgotny. Jeśli na wykałaczce jest wilgoć/lepkie ciasto to wyłącz piekarnik i pozostaw babkę w środku przy uchylonych drzwiczkach na 5-1o minut i po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika
  26. Smacznego 🙂
  27.  

9 komentarzy Dodaj własny

  1. EWA napisał(a):

    Brakuje zdjęcia gotowego jedzonka odzwierciedlające jego wielkość z jakiejś większej odległości 🙂

    1. RG napisał(a):

      Cześć,

      Wszystko zależy od wielkości formy do pieczenia. Moja babka ma ok.10-12 cm wysokości i 40cm średnicy.

      Dla porównania – talerzyk z zdjęcia ma ok 15cm średnicy.

      Pozdrawiamy i na pewno następnym razem dodamy zdjęcia z perspektywy.

  2. Miecia napisał(a):

    babka dobra, ale tylko ta jasna masa, czekoladowa wyszła mi jak klajster, ledwo wymieszalam, za dużo kakao i w smaku jak muł. do przepisu wrócę, ale bez kakało:)

  3. Martyna napisał(a):

    Wyglada apetycznie.
    Jaka jest kaloryczność jednego kawałka i makro ?

    1. RG napisał(a):

      Wartość Makro podana jest w przepisie 🙂
      wystarczy kliknąć w przycisk „Wartości Odżywcze” tuż poniżej podanego czasu oraz ilośći porcji:

      kcal: 141
      W: 0,65
      T: 13,1
      B: 4.2
      Porcje: 16

  4. Małgorzata napisał(a):

    czy można czym zastpic makę migdałowa?

    1. RG napisał(a):

      Mąką kokosową ale zmienic to troszkę smak i konsystencję. w diecie LCHF „niestety” najlepiej sprawdza się mąka migdałowa/kokosowa

      1. Małgorzata napisał(a):

        w takiej samej proporcji?

        1. RG napisał(a):

          Tak, nie zmieniałbym proporcji. Można dodać odrobinę więcej proszku do pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.