Babka maślano – kokosowa

dnia
nfd
Drukuj

Babka maślano – kokosowa

Przygotowanie 20 minutes
Czas gotowania 35 minutes
Czas całkowity 55 minutes
Porcje 12 szt
Kalorie 324 kcal
Autor RG

Składniki

BISZKOPT

  • 150 g mąka kokosowa
  • 100 g masło
  • 3 szt jaja
  • 4 szt żółtka
  • 100 g erythrol
  • stevia do smaku
  • olejek wainliowy do smaku
  • 10 g proszek do pieczenia
  • sól szczypta

KREM

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietana 30%
  • 100 g wiórki kokosowe

Instrukcje

BISZKOPT

  1. Ubij miękkie masło z erythrolem do uzyskania białej jednolitej masy

  2. Dodaj olejek waniliowy

  3. Do masy dodawaj pojedynczo  jaja oraz żółtka

  4. W dużej misce połącz mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli

  5. Dodaj masę jajeczno maślaną i wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką

  6. Formę tortownicę wyłóż papierem do pieczenia

  7. Wyłóż ciasto do formy i równomiernie rozprowadź

  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 35 minut

  9. Po upieczeniu wystudź i przekrój w połowie

  10. Przekrojony biszkopt przełóż kremem kokosowym

KREM KOKOSOWY

  1. Ubij śmietanę i dodaj do niej ser mascarpone

  2. Do masy dodaj wiórki kokosowe i stewię do smaku

  3. Całość wymieszaj delikatnie

  4. Położe wyłóż na przekrojony biszkopt

  5. Drugą połowę na górę

  6. Podawaj schłodzone

Notatki

MAKRO na 1 kawałek ciasta:

B: 7g/ W: 6g/ T: 31g/ kcal

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.