Avocado – prosty przepis na SUPERFOOD

Awokado jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów pochodzenia roślinnego. Dla wszystkich osób uprawiających sport to skarbnica zdrowia: tłuszcze zawarte w tym owocu stanowią ogromną dawkę energii, a przy tym umożliwiają wchłanianie wielu witamin. Tłuszcze, które awokado zawiera ( w średniej wielkości awokado ma aż 41 g tłuszczu, a co za tym idzie, to jedno z najbardziej kalorycznych owoców. 100 g awokado, to ok 160 kcal ), są dobroczynne dla zdrowia – obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz przeciwdziałają nowotworom. Awokado zawiera również potas, witaminy C, E i A. Oto nasz pomysł na proste danie z Avocado.

Avocado z Łososiem 

Dlaczego warto jeść awokado?

Drukuj

Przygotowanie 5 minutes
Czas całkowity 5 minutes
Porcje 5
Kalorie 150 kcal
Autor RG

Składniki

  • 1 avocado
  • 50 g łosoś wędzony
  • 100 g serek kremowy
  • zielona cebulka
  • sól
  • pieprz

Instrukcje

  1. Dojarzałe Avocado przekrój w pół i obierz z skórki
  2. Posiekaj drobno zieloną cebulkę
  3. Posiekaj drobno plastry wędzonego łososia
  4. Wymieszaj w miseczce
  5. łososia
  6. zieloną cebulkę
  7. przyprawy
  8. serek kremowy
  9. Nałóż do wydrążonego Avocado
  10. Można podawać bezpośrednio po przygotowaniu bądź schować do lodówki i zjeść później
  11. Pamiętaj żeby skropić avocado sokiem z cytryny jeśli chcesz je zjeść później - w innym wypadku zciemnieje
  12.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.